Турция обяви, че няма нужда да подновява офанзивата си в североизточната

...
Турция обяви, че няма нужда да подновява офанзивата си в североизточната
Коментари Харесай

Руски военни ще гарантират зоната за сигурност в Сирия

Турция разгласи, че няма нужда да възобновява офанзивата си в североизточната част на Сирия, защото Съединени американски щати са я уведомили, че кюрдските бойци са се изтеглили от зоната за сигурност сред двете страни, предадоха организациите. Новината беше обявена малко след срещата сред турския президент Реджеп Ердоган и съветския му сътрудник Владимир Путин, които са се договорили и Русия да взе участие в защитата на контрактуваната зона. " В рамките на 150 часа, считано от обяд на 23 октомври, бойците терористи дружно с техните оръжия би трябвало да се изтеглят на 30 километра “, съобщи Ердоган няколко часа преди края на периода на примирието, контрактувано със Съединени американски щати. В късния следобяд през вчерашния ден президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че анулира всички наказания против Анкара.

Сирийското държавно управление ще откри 15 наблюдателни пункта на границата с Турция, заяви организация " Интерфакс ", като се базира на съветското Министерство на защитата. С настъпването на сирийски гранични сили и съветска военна полиция започнаха да текат 150 часа, в които кюрдски бойци, считани от Анкара за терористи, би трябвало да се изтеглят надалеч от границата. След като това се случи - в период малко над 6 денонощия - в региона на границата ще стартират турско-руски патрули. Руска военна полиция към този момент дойде в кюрдския град Кобане - бивш център на битката против " Ислямска страна ". По-рано съветски институции насочиха към кюрдските " Сили за отбрана на народа " предизвестие, че ще са изправени пред нескончаем въоръжен спор с Турция, в случай че не изпълнят изискванията. Ердоган пък цитира сътрудника си Владимир Путин, който по думите му го уверил, че няма да допусне тези сили да останат по границата в " облекла на режима ".

Сирийското президентство разяснява договорката с изказване, в което се загатва за диалог сред президента Башар Асад и Путин. В този диалог, се споделя в известието, Асад е благодарил на Путин и е декларирал, че Дамаск ще се бори с " всички форми " на тероризъм.

Междувременно Багдад заяви, че изтеглящите се от Сирия американски бойци, които дойдоха в Ирак през последните дни, ще останат там едвам четири седмици. Ген.-майор Наджах Хасан Али ал Шамари направи известието след среща с американския си сътрудник Марк Еспър. Ал Шамари удостовери след диалога, че военните от Съединени американски щати ще " минават директно " и по-късно ще се насочат към Кувейт, Катар или Съединените щати.

930812 ПОЗИЦИЯ

Посланикът на Съединените щати в НАТО Кей Бейли Хъчисън в това време разяснява концепцията на Германия за интернационална " зона за сигурност " в Сирия, в която Русия и Турция биха могли да вземат участие. Според Хъчисън концепцията е добра, само че Съединени американски щати надали ще вземат участие. Освен това, посланикът счита, че е нужно европейските държави  да се включат и да приберат жителите си, сражавали се на страната на " Ислямска страна ". Прекратяването на огъня в Североизточна Сирия, което е с посредничеството на Съединените щати, е основа за политическо решение на спора, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той намира за прибързано да се правят оценка споразуменията сред Русия и Турция по отношение на Сирия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР